flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Цифрова трансформація наближає нас до Європи

19 березня 2024, 09:56

В Києві відбувся дводенний форум “Цифрова трансформація як каталізатор європейської інтеграції України: інфраструктура, послуги, кібербезпека”, організований Академією електронного управління (eGA) за підтримки Європейського Союзу. Більш ніж сто топ-посадовців та провідних експертів з цифровізації України та країн ЄС обговорили вплив цифрової трансформації на євроінтеграцію України. Взявши участь у заході, коментарями поділився директор департаменту з розробки програмного забезпечення ДП «Інформаційні судові системи», що належить до сфери управління ДСА України.

Мартин Герасим, директор департаменту з розробки програмного забезпечення ДП «Інформаційні судові системи»: «Під час Форуму для нас було дуже важливо почути прогресивні думки і водночас ознайомитися з напрацюваннями міжнародних ключових партнерів, більше дізнатися про нові тенденції в цифровій трансформації: інновації, стратегії та технології найбільш актуальні в сучасному світі. Адже, Україна є однією з передових держав в отриманні цифрових послуг і наразі нарощує свій цифровий потенціал.

Наприклад, у нас запроваджена "Трембіта" - національна система взаємодії між державними інформаційними ресурсами, реєстрами та інформаційними системами. Починаючи із запуску (активно почала працювати з 2020-го р.), у системі було здійснено понад 5 млрд транзакцій. Це, на мою думку - переконливий результат. Бо повинні «бігати» дані, а не люди. І у своїй роботі ДП «Інформаційні судові системи», що належить до сфери управління ДСА України, використовує саме систему "Трембіта" для обміну даними між різними установами. На презентації були зазначені перспективи і можливості створення «Трембіти 2.0».

  

Фото: Академія електронного управління (eGA)

Також одним із ключових і важливих аспектів, якому було приділено увагу, стала презентація «Електронна ідентифікація - історія успіху України». В тому числі обговорювалося питання, а саме - можливості двосторонньої ідентифікації осіб України і Європейського Союзу. Коли буде напрацьована такого роду взаємодія, ми зможемо реалізувати її в наших сервісах для доступу не тільки для громадян України, а й громадян інших країн Європейського союзу. Звісно, цей процес буде вимагати великої кількості законадавчих змін і технічної реалізації. Тому, дуже важливо й надалі спільно працювати над цифровізацією нашої системи правосуддя, впроваджуючи нові технології, використовуючи досвід світових напрацювань».