flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна стала 35-ю країною, судові рішення якої з’являться в міжнародній базі даних з інтелектуальної власності

27 листопада 2023, 15:02

 є встановлення співробітництва та сприяння поширенню провідних судових рішень в ІР-сфері через зазначену Базу даних, яку веде ВОІВ.

База даних судових рішень WIPO Lex-Judgments, запущена ВОІВ у вересні 2020 року, забезпечує доступ до найважливіших судових рішень різних країн світу, що стосуються права інтелектуальної власності та були віднесені самими судами або іншими національними органами кожної держави-члена до категорії найбільш значущих із причини їхньої вагомості або значення як прецедентних рішень.

ВОІВ надає ВС доступ до вебінтерфейсу для внесення судових рішень і відповідної інформації до Бази даних судових рішень WIPO Lex-Judgments.

Зі свого боку, Верховний Суд відбирає судові рішення для внесення до вказаної Бази даних на власний розсуд, переважно використовуючи такі несукупні критерії:

  • остаточні рішення по суті справи, ухвалені судом;
  • рішення, що встановлюють прецеденти чи переконливі тлумачення для майбутніх рішень;
  • рішення, цитовані в інших рішеннях або іншим чином високо оцінені науковцями чи правовою спільнотою;
  • рішення, що мають значний вплив на предмет спору (наприклад, питання, що з’явились у зв’язку з останнім розвитком технологій або стосуються впливу на економічний сектор).

WIPO Lex-Judgments доповнює інформацію Бази даних WIPO Lex, яка є сховищем зібраної ВОІВ глобальної колекції нормативно-правових актів і договорів в ІР-сфері. База даних містить докладні бібліографічні відомості про всі відповідні рішення (з функцією пошуку), включаючи їхній предмет; назву органу, який ухвалив рішення; тип розгляду; відповідні положення нормативних актів; ключові слова й резюме, а також повні тексти рішень мовою оригіналу.

Приєднання до вказаної Бази даних відкриває для України нові можливості та перспективи подальшого розвитку, зокрема в галузі інтелектуальної власності. Попри повномасштабне вторгнення та агресію рф міжнародні партнери вкотре продемонстрували Україні свою підтримку щодо інтеграції до ІР-системи Європейського Союзу.

Верховний Суд